DOKLER IMAŠ DENAR ZA CIGARETE, GA IMAŠ DOVOLJ!

Mislim, sploh ne vem, zakaj moram dejansko pisat o tem, ker je takoooo zelo banalna stvar, da glava boli. Poznaš koga, ki samo jamra kako nima denarja, a hkrati pokadi 2 škatli na dan? Kurc ga gleda, nisi ti na svetu zato, da boš poslušala take bedarije!

Resno no.

Kam smo prišli? Ni za plenice, je pa za čike? Ali pa ni za hrano, je pa za tobak?

Naredimo en hiter izračun; 1 škatla stane cca. 4 eur. Pri škatli na dan je to mesečno 120€. Če je verižni kadilec, ta znesek podvoji. In kaj imaš ti za 240€? Ti povem? HRANO. Ali pa karkoli pač potrebuješ. Zavarovanje za avto, plačane položnice ali pa nekaj novih oblačil in čevljev. Res, na bruhanje mi gre ob tem.

In pol se jočejo in jamrajo in se mečejo na zobe, »daj posodi mi dnar, ti vrnem takoj, ko lahko«. Ne bo ti vrnil takoj ko lahko. Ker takoj ko lahko, si bo šel po novo šteko. Ker ti boš že počakala. Vi vsi boste že počakali.

On pa medtem kadi cigaret za cigaretom, čik za čikom. Verižno, strastno. Škatlo za škatlo.

Dajte se vzet v roke, ljudje no. Jaz sem tudi kadila (pazi to – javno priznam) pa verjamem, da je težko nehati pa se sprijazniti, da pač imaš 100 drugih razlogov in načinov kako boš zapravil mesečni budget 200-ih eurov.

Ali pa mogoče pomisli na zdravje? Kaj pa to? Ali je že »brez veze, zdaj že je kar je?!«. Ali pa misli na otroke? Kaj misliš, da komaj čakajo, da te vidijo po 10urah v službi in prvo, kaj imajo od tebe, je smrad po cigaretih? In pol pričakuješ, da ti takoj dajo lupčka in te objamejo?

Fuj te bodi.

Idi si umit zobe in roke in daj v pralni stroj vse jakne, ki jih premoreš. Potem vrži škatlo cigaretov v koš (pa mi je vseeno, če jih je noter še 19) in se spravi k pameti.

In se mi prosim javi čez en mesec, ko bo vse lažje, boljše, dišeče in ko boš lahko šel brez skrbi v Lidl po ogromen nakup živil za svojo družino.

Tak.