EMPATIJA ALI IGNORANCA

»Si kar predstavljam, kako ti je.«

Mhm, si misliš, nimaš pojma.

Empatija je sposobnost sočustvovanja. In kljub temu, da boš velikokrat slišala, da je ta sposobnost popolnoma odvisna od nebesnega znamenja, položaja lune in Saturna, Kitajskega horoskopa, tai chija, kung fuja in ostalih oksimoronskih razlag… Ni tako.

Ne vem zate, ampak jaz dobim alergijo po celem telesu, ko nekoga (popolnoma zdravega) slišim »jaz pač nisem sposoben sočustvovat«. Ti očitno marsičesa nisi sposoben. Ali je res tako težko?

V duhu bližajočih se praznikov, bi rada samo nekaj razčistila. Mogoče je zdaj res tak čas, ko slišimo / vidimo več primerov; spoznamo več ljudi, ki trpijo, so na dnu, se jim je zgodilo kaj hudega. (Kar mi je po eni strani malo žalostno; ker ljudje trpijo vsak dan, decembra pa pač malo bolj mislimo na njih.)

Zato bi samo rada na glas povedala (oziroma v tem primeru; napisala):

Dajmo se malo bolj potrudit, no!

Res je, da je težko biti sočuten v nekaterih situacijah. Včasih enostavno res ne veš, kaj naj rečeš, narediš, da bo drugemu lažje. Pa tudi to je normalno! Vsaj potrudila si se, vsaj razmišljala si o tem.

To, kar me verjetno najbolj moti je to, da znamo ljudje biti precej ignorantni do nekoga, s katerim se ne zmoremo poistovetiti. To so večinoma raznorazni primeri spontanih splavov, smrti bližnjih, hudih nesreč. In kaj tukaj naredimo? IGNORIRAMO.

A ni to nekaj najbolj nesramnega?

Češ, ne vem, kako bi pomagal, ne vem, kaj bi rekel… EH, POTEM PA NE BOM NIČ REKEL. In potem se vrstijo totalno »awkward« situacije, prisiljeno nasmihanje, zamenjava pomembne teme s povsem neprimerno.. Toliko dela za nič? In to je kul?

Vedno, VEDNO podpiram resnico. In če se že ne zmoreš z nekom poistovetiti, z njim sočustvovat, mu to povej. Ljudje bodo vedno najbolj cenili resnico, in verjemi mi, da ti bodo veliko bolj hvaležni za »žal mi je, ne vem, kaj bi sploh rekel«, kot pa za ignoriranje, zatiranje čustev in razlaganje o najbolj smešnih videoposnetkih na youtubu.

Pokažimo, da nam je mar.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s