KOFETKANJE Z ZDRAVIMI ZOBMI

Vedno sem oboževala kavo. Ko še nisem bila mama, pač zato, ker sem se počutila blazno pomembno, ko sem vsak dan kofetkala s prijateljicami. Ko pa sem postala mama, je kava postala moj vsakodnevni ritual miru in tišine (kolikor pač je lahko miru in tišine!).

In po litrih in litrih popite utekočinjene črne sreče, so moji zobje že očitno kazali to obsedenost. Kljub temu, da sem si zobe umivala vsaj dvakrat na dan, nitkala tudi občasno (občudujem tiste, ki se na to spomnijo vsak dan!), sem imela zobe precej obarvane. Sicer le na notranji strani, ampak mene je tudi to zelo motilo.

Logično nadaljevanje bi bilo, da sem enostavno prenehala s pitjem kave. Ha ha ha! Priznam, tega nisem zmožna.

Še čokoladi se lažje odpovem kot pa moji jutranji skodelici.

Naslednji logični korak bi pa bil obisk pri zobozdravniku. Kar tresla sem se ob misli na to. Pa nikoli mi ni bil ta strah pred zobozdravnikom povsem jasen. Dokler nisem nekega večera po dvodnevni agoniji zobobola pristala pri dežurnemu. Takrat sem doživela razsvetljenje. Ni mi treba več pojasnjevati strahu, potnih dlani in stresa pred obiskom zobozdravstvene ambulante. Zdaj razumem.

Torej, odpade prenehanje pitja kave in odpade obisk pri zobozdravniku. Kakšne možnosti še sploh imam?

Po intenzivnem guglanju, sem izvedela, da se v zobozdravstvenih ambulantah nahajajo tudi ustni higieniki. To so tisti prijazni ljudje, ki ne vrtajo v zobe, pa vseeno očistijo zobni kamen, te naučijo pravilne ustne higiene in razložijo vse o parodontalni bolezni, zobnemu kamnu, plaku in medzobnih ščetkah. Kaj praviš, medzobna ščetka? Ko sem jo prvič videla, res nisem imela pojma, kam za vraga naj jo sploh vtaknem.

20171101_164027-01

20171101_164226-01
Imaš kakšno idejo?

Obiskala sem ustno higieničarko Matejo Ramšak, ki mi je najprej očistila zobne obloge in kamen, potem pa mi pokazala, kako si z medzobno ščetko lahko zares učinkovito očistim medzobne prostore. Takoj sem ji rekla, da jaz tako ali tako nimam nikakršnih težav s tem, in da ne bova našli nič.

Lahko mi rečeš kar optimistka. Kljub temu, da imam zobe tesno skupaj in da si včasih še z nitko ne morem vsega očistiti, sem s to ščetko potegnila ven… marsikaj. Prav šokiralo me je dejstvo, da sem hodila taka po svetu, s toliko »marsikaja« med zobmi.

To mi je dalo misliti; toliko denarja in časa zmečemo za popoln makeup, gelirane nohte, umetne trepalnice in hkrati kupimo najcenejšo zobno ščetko in pasto, ki je v akciji. Stavim, da za medzobno ščetko še niti slišala nisi (ne sekiraj se, jaz sem zanjo zvedela tudi šele pred enim tednom!).

Bistvo lepega nasmeha nikoli ne bo samo lepa šminka. Bistvo lepega nasmeha so zdravi zobje. Sploh pa če to pomeni, da si bom po novem vsak dan vzela tri minutke časa še za to, da uporabim medzobno ščetko in tako preprečila težave v ustih; recimo slab zadah ali parodontalno bolezen, ki je baje sploh ne čutiš, dokler ni že prepozno! In prvi znak zanjo: krvavenje med ščetkanjem. Vedno sem namreč mislila, da krvavitev dlesni res ni problematična, ker sem se z njo soočala kar precej pogosto in zato nisem delala panike. Mateja mi je pa samo rekla: Nobena krvavitev ni normalna, razen menstruacija. Pa me je zadelo.

Mame res mislimo, da je dovolj, da poskrbimo za svoje otročke. Ne, ni! Poskrbeti moramo tudi zase!

Zato – mama, prosim poskrbi še za to, da bo tvoj čudovit nasmeh hkrati tudi zdrav nasmeh.

20171026_112340
PREJ: Vsa živčna v avtu na poti na pregled!
20171026_130021
POTEM: Midve z Matejo po hkrati zabavnem in poučnem posvetu. K dobri volji je zagotovo pripomogla tudi njena najlepša uniforma!

Sama sem izredno vesela, da sem zbrala pogum in se odpravila na pregled, saj tistih motečih madežev na zobeh več ni, po novem pa obvladam tudi medzobno ščetkanje, ki je res kul! Mislim, da bom to kar proslavila – z eno hudo kavo!

Objava je nastala v sodelovanju s Curaprox Slovenija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s