SVET ŠEFIC IN LUZERK

Kdo si, kaj si, kje si?

To objavo sem v mislih napisala že najmanj šestnajstkrat, pa vendar še (do sedaj) nisem prišla do realizacije in dejanskega pisanja.

Ljudje smo si različni (še dobro). Drugače bi bilo življenje precej dolgočasno, se ti ne zdi?

Ne moremo biti vse »šefice«. In zagotovo ne smemo biti vse »luzerke«.


KDO JE ŠEFICA?

Ona je pogumna ženska, fatalka, mama, prekleto samozavestna karieristka, ki si drzne tvegati. Dobro ve, kaj hoče in še boljše, česa noče. Je zmagovalka. Vedno urejena, super karizmatična. Vse ji zavidajo, vse bi rade postale njene prijateljice. Je mojstrica organizacije, kar vsakodnevno dokazuje s čistim stanovanjem, toplim kosilom in dišečimi, zlikanimi oblačili po zadnjih trendih. Kljub 10-urnemu delovniku v lastnem podjetju. Ona je močna, delovna, ambiciozna. Je šefica, ne boji se dela in naredila bo vse, kar je potrebno, da bo uresničila svoje cilje. Nikoli se ne bo niti spuščala v debate o usodi in višji sili. Pri njej »tako bo, kot hoče usoda« ne velja. Velja samo »tako bo, kot hočem jaz«.

KDO JE LUZERKA?

Ona je sramežljiva ženska. Tiha miška, boječa, introvertna z velikimi težavami s samozavestjo in samozaupanjem. Vedno igra varno igro. Boji se gneče, ne mara nastopanja, v stres pa jo spravi že srečanje z bivšimi sošolkami. Po tihem sanja o lastni karieri, a si nikoli ne bo upala narediti naslednjega koraka. Prepričana, da ni dovolj dobra. Zelena od zavisti, si o šeficah misli le to, da imajo neverjetno srečo in dobra poznanstva, zaradi katerih so sploh lahko tako uspešne, kot so. Kraljica izgovorov »nimam časa« in »slabo se počutim«. O sebi misli slabo, daje se v nič, vedno je ali preveč mozoljasta ali pa predebela (njene besede, ne moje). Sprijaznjena z žalostno usodo, ki ji nikoli ne bo namenila takšnega uspeha, kot ga sanja že vrsto let. Obvlada vse tolažilne pregovore in trdno verjame v to, da nekaterim uspeh pač ni namenjen. Govori, da je rojena pod nesrečno zvezdo in da vse prepušča višji sili. Ne verjame v trud, napake, ponovitve in izboljšanja. Naredi enkrat in si misli »kar bo, pač bo«.


IN KDO SI TI?

Mislim, da vsaka mama vsaj enkrat tedensko razmišlja o tem, kakšna luzerka je. Ampak dajmo zdaj nekaj objasniti.

  • To, da ima tamala v vrtec oblečeno umazano majčko, ne pomeni, da si luzerka.
  • To, da si za 3 dni pozabila na sesalec, ne pomeni, da si luzerka.
  • To, da te čaka celi škaf nezlikanega perila, ne pomeni, da si luzerka.

Ta beseda ima globji pomen. Gre se za miselnost, prepričanje, obnašanje.

Tudi šefici se kdaj zgodijo vse 3 zgoraj naštete stvari, pa je še zmeraj šefica.

Razlika je le v tem, da bo luzerka že v malce neprijetni situaciji krivila usodo in se prepričevala, da ji nikoli ne bo uspelo, medtem, ko bo šefica samo rekla: »Hvala za izziv.«

Torej, kdo si?

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s