KAKO SEM PRENEHALA DOJITI

Ok, vem, vem. Malo nazaj pišem o tem, kako ponosna doječka sem, in kako bom dojila do Milinega petega leta in BLA BLA BLA.

Vem.

Nisem izdajalka in nisem dvolična.

Sem pa zelo dobro prilagodljiva na dane situacije.

Nekje dva tedna nazaj sem se odločila, da začneva postopoma zmanjševati količino mleka, saj je nastajal problem v tem, ker je hotela mleko vedno in povsod. Po zajtrku, pred kosilom, po kosilu, kar tako, ker je tečno, po večerji, 5x na noč,…

Ni bilo pauze. In ker to ni voda in ker je Mila zelo močna pupa, se mi je mleko – po pravici povedano – zdelo že odveč.

Želela sem samo omejiti dnevno popito mleko, najbolj pa sem seveda upala na prenehanje zizanja ponoči. Ali pa vsaj omejiti na recimo 2x.

Postajala sem zombi, nisem se več prepoznala, leto in pol je minevalo in nisem spala niti eno noč več kot 3 ure v kosu.

V teoriji bi moralo biti omejevanje zize pri Mili – naravnost katastrofalno.

V praksi – izi pizi.

Sicer ne vem koliko me je razumela, ampak sem ji lepo razložila, da mami več nima mleka in da so zize »au«. In je palilo.

Prvi dan je brez težav minil. Razumela me je, mleka več ni potrebovala. Zvečer pa sem jo podojila, za lažji spanec. Mhm lažji spanec ja. In že takrat nisem bila čisto prepričana, da je to dobra ideja. A čez dan ji govorim, da so zize »au«, ponoči pa več niso, ali kako?

Samo bolj zmedena bo, in nič druga.

Drugi večer sva zaspale brez dojenja. O tem, kako je to zgledalo, raje ne bom. Dolgotrajen, naporen proces. Ampak samo tisti večer. Ponoči je prespala celo noč, zjutraj zbudila neverjetno dobre volje. Kar se je prej malokrat, ker enostavno ni bila dovolj naspana. Jaz pa tudi ne. Ati naju je klical »grumpy cats«.

Zdaj pa nastopi dejanski AU. Zize, polne mleka, ki kar ni in ni nehalo tečt. Svoje telo sem s takim početjem šokirala. Vsi so mi govorili, naj si redno črpam mleko ven, ampak jaz sem vedela, da ne smem.

Zakaj ne? Ker se bo tvorilo z istim tempom, kot bom sama črpala. Ponudba – povpraševanje! Zato sem potrpela in se pomolzla komaj takrat, ko sem res čutila, da imam mleka preveč. Recimo enkrat dnevno. Brez črpalke, samo ročno, na brzino. In tudi to sem zmanjševala, da nekako sporočim svojemu telesu, da več ni potrebe po proizvodnji.

IN zdaj trkam na les, ker je vse super. Ker me je telo razumelo – ker je mleka vedno manj.

Mila me je pa presenetila bolj kot kadarkoli do zdaj. Največji zizni fanatik, pa je najin dogovor tako lepo sprejela.

Ko je minila prva noč brez dojenja, sem se zbudila ob 5.00 z očmi kot sova in šla čistit celo stanovanje. Spala sem od 22.00 do 5.00 v ENEM KOSU. In prav tako Mila.

Obljubim, da nikoli več ne bom vzela spanja za samoumevno. Če nisi naspan, nisi nič, pa če se še tako zelo trudiš.

Po enem tednu zaspi brez težav, uležem se zraven nje, zapojem pesmico, božam po trebuščku in zaspi. Kot mali angelček.

In ko je minil tisti prvi, najtežji dan, se mi je zdelo, da je tako zelo odrasla. Včeraj še je bila dojenček, ki ne more brez zize, danes pa je že velika punca, ki razume, da je več ne potrebuje. Zdaj je pripravljena na druge stvari in izzive.

Prevzel me je občutek ponosa in en konkreten »reality check«, da se včasih popolnoma po nepotrebnem sekiram in delam slabe scenarije v glavi, če pa je dejansko vse tako zelo lahko.

Neizmerno sem hvaležna svojemu telesu; od tega, da je nudilo odlične pogoje za mojo malo pikico-ko je še bila mala pikica, do trenutka poroda in do 18-mesečnega fantastičnega dojenja.

Zdaj pa sem na vrsti jaz, da spet poskrbim zanj. Najprej si zasluži en fajn dopust, potem pa nazaj na stare tirnice, kot so bile postavljene 3 leta nazaj.

Da bo mami spet najprej ženska.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s