MAMI, PAZI NAME!

Včeraj smo imele babe eno tako pomembno debato. Poleg vseh ostalih nepomembnih debat o ličilih, trendih in čevljih, seveda.

Vsaka od nas pozna vsaj eno (VSAJ) bodočo mamico, ki nosečnost jemlje zelo…. Zlahka. In naj kar že tukaj razložim, da sem jaz popolnoma za nesekiranje, za umirjeno nosečnost, za lahko nosečnost. Hkrati pa absolutno nisem za malomarno nosečnost.

To je taka nosečnost, kjer bodoča mamica misli, da ne rabi paziti nase, na svojega nerojenega otroka, da bo vse naredila višja sila in da če bo, bog ne daj, kaj narobe, bo to zato, ker usoda tako hoče.

Mama, tudi če nisi načrtovala svoje male kepice, si sprejela dejstvo, da jo boš spravila na svet in postala mama.

92H.jpg

Tukaj takoj zatrimo vse izgovore; hja, nisva planirala, zgodilo se je, nisva to, nisva ono, nisva tretje. JA, STA! OČITNO STA! In kaj zdaj? Očitno sta se odločila, da otročka sprejmeta v svoje življenje. Zato prosim lepo, skrbi najprej zase in nato še zanj!

Kocine mi grejo pokonci, ko vidim nosečko, ki dviguje težke stvari, ker želi izpasti močna, trdoživa. Kocine mi grejo pokonci, ko vidim nosečko, ki kadi kot Turk. Kocine se mi postavijo popolnoma navpično in naredijo še en vozel, ko vidim nosečko, ki pije alkohol, kot da je na maturantskem izletu.

Zakaj? Dovolj si naredila v življenju s tem, da si zanosila? To je to? Dovolj truda?

V imenu vseh nas, mam, ki smo se dolgo trudile in nekaj časa pogledovale na negativne nosečniške teste, naj povem, da smo žalostne.

Biti noseča je eno izmed najlepših obdobij življenja vsake ženske. Biti odgovorna za to malo bitje, ki raste v tebi. Biti močna, da skrbiš zanj že od dne, ko izveš, da si noseča (ali pa že prej!), biti nesebična mama in se zavedati dejstva, da si ti EDINA, ki lahko otroku omogočiš vse potrebne dejavnike za njegov razvoj. In teh mu NE SMEŠ braniti!

Pri vsakem otroku je možnost bolezni, Downovega sindroma, genskih in takšnih ali drugačnih stanj. Možnost. Pri nekaterih nesrečkah nosečkah žal velika možnost. Pri nekaterih zelo majhna. Ampak ali se res splača, tudi če je možnost zelo majhna, še vedno hoditi naokoli, kot da sploh nisi noseča?

Tu pa nastopi odgovornost.

Za tvojega nerojenega otroka si TI njegov svet, njegov varen pristan, njegovo VSE. On ima v tem trenutku SAMO TEBE. SI predstavljaš? Biti tako zelo odvisen od nekoga? No, on je od tebe.

maxresdefault

Vse te bo počakalo, težke stvari ti bo nesel nekdo drug, cigareti se bodo še najboljše imeli v košu za smeti, alkohol pa v odtočni cevi. Prisežem! Diete ti zdaj ne pridejo v poštev, boš hujšala takrat, ko ne boš več noseča in ko boš pri močeh.

Izkoristi teh devet mesecev samo zase in za svoje malo sončece pod srcem, in mu omogoči varno in zdravo okolje. Preberi mu kakšno pravljico, zapoj mu svojo najljubšo pesem in naj te spozna še v trebuščku.

Nihče drug tega ne more storiti namesto tebe.

Tvoj otrok se zanaša nate in ve, da zmoreš. In skupaj bosta zmogla še marsikaj. ❤

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s