MLADA MAMICA, NE PUSTI SE!

Ah, pa ti si še mlada! Nimaš pojma, kaj je to življenje.

A da ne? A ti pa veš, al kaj? Obvladaš, kajne?

Kolikokrat sem že rekla, da ne maram predsodkov, pa še enkrat bom. NE MARAM PREDSODKOV.

Ok, mlada sem. IN? Ali to pomeni, da nisem imela nobenih težkih preizkušenj? A to pomeni, da mi bosta starša še vedno plačevala za vse, kar si zmislim? Da ne rabim biti odgovorna? Da me lahko vsi ovijajo okoli prsta, jaz pa sploh ne bom opazila? Da me nihče ne jemlje resno? Da sem naivna? Da mi lahko vsak reče vse, in bo ok? Ker sem mlada?

Daj no.

Kljub temu prečudovito moderniziranem svetu, kjer vedno bolj prevladujejo ideje mladih, še vedno velja, da smo mladi neresni, neodgovorni in nasploh propadla generacija.

Dejansko pa smo mladi šli naprej, smo v koraku s časom, smo odprti za nove podvige, cenimo pohvale, kot da so iz zlata in smo uvidevni in spoštujemo drug drugega.

In pol pride en konzervativen penzionist, ki te postavi na »realna tla« z dvema stavkoma. In ti si to jemlješ k srcu, ker hočeš biti vsem všeč in se vsakodnevno trudiš, da si vsaj malo produktivna.

A se res splača?

Priznam, jaz se sekiram za vse. No, včasih sem se. Zdaj mi že gre malenkost na bolje. In to zaradi preizkušenj, ki sem jih dala skozi.

Nič te ne nauči bolje kot slabe izkušnje.

In kolikor sem sposobna motivirati druge, pri sebi včasih zatajim. Vem, da si ti ista. Vse smo. Mlade mamice smo posebno ogrožena vrsta. Sama sebe trudiš prikazati v najboljši možni luči, tolažiti vse okoli sebe, jim biti v oporo in preprečiti drugim, da bi vsaj za trenutek pomislili, da nisi okej. Da se sekiraš zaradi tistega gospoda, ki ti je namenil 3 sekunde časa in 2 osorna stavka (in verjemi mi, da je on že pozabil nate, ti pa še vedno analiziraš vsako njegovo besedo). Da si jemlješ k srcu vse in še več, pa če se tiče le tebe ali tvoje celotne družine.

Ne zmoreš vsega sama. Priznaj si. Vem, vem, kako beden občutek je, ko to dejansko izrečeš na glas. Počutiš se totalno neproduktivno in slabo, ker se ti zdi, da moraš biti vedno na preži, vedno na 100% in absolutno vedno na voljo vsem.

Zakaj pa? Da boš pri 28ih pregorela, v stresu in na antidepresivih? Ker skušaš vsem pomagati, ti pa se še komaj držiš skupaj?

Veš, kaj? Ku*c jih gleda. Ti si najpomembnejša oseba v svojem življenju. In samo če boš ti v redu, bodo v redu tvoji otroci. A ni to ena ogromna motivacija?

Ne sekiraj se za vsako besedo, nauči se reci »NE«, in to na ves glas, in dovoli si, da na osorno vprašanje odgovoriš s še bolj osornim odgovorom.

Zagotavljam ti, da se boš počutila bolje. Pusti življenju, naj vodi svojo pot, ti pa se distanciraj od negative. Ker ne rabiš nobenemu dokazovati, da nisi le še ena mlada punca, ki ima polno rit vsega. Pa tudi če bi jo imela? Koga briga?

Ne dovoli si, da te neka tretja oseba, s katero nimaš popolnoma nič skupnega, spravi s tira.

Se ne splača, in mame dobro vemo, da se takih poslov ne sklepa.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s