O PRIJATELJSTVU – BREZ CENZURE

V naslovu že opozarjam, da ne bom olepševala stvari. Stvari so take, kot pač so. Sprijazni se.

Komaj ko postanemo mame, izvemo, kdo so pravi prijatelji. A ni to žalostno? Meni je ful. Prav patetično, če sprejmeš ta izraz. In medtem ko se sprašuješ, zakaj si odgnala večino svojih prijateljev in jamraš, kako so se vsi spremenili, naj ti pojasnim; TI SI SE.

Se še spomniš, kakšno dramo si zganjala, ko nisi našla popolnega odtenka rdeče šminke? Da bi jo lahko nosila na tistem odpičenem partiju za samske? Ja, dejansko si se sekirala zaradi odtenka rdeče. Zdaj se ti zdi, da obstaja samo ena rdeča – krvavo rdeča. Sploh ko si tamala preseka arkado (raje ne sprašuj, ker še imam zdaj travme).

Zdaj si zrelejša, odgovornejša, in željna kompleksnejših dialogov kot so razprodaje v Zari in debate o tem, katera golobčka sta šla narazen in kdo je koga prevaral in kdo je koga osramotil na Fejsbuku. Sedaj bolj ceniš svoj dragocen čas, in paziš s kom in kako ga preživljaš.

Spremenila si se ti, tvoja družina, tvoj urnik, tvoj lepotni spanec, tvoje prioritete in vrednote, hudiča, spremenil se je še tvoj menstrualni cikel.

I like my money where I can see it Quote

Tvoj trop več ni 8 ponorelih babnic, ampak ti, tvoji otroci in partner (in pes).

Sama sicer nisem imela nekih globokih razsvetljenj glede pravih in nepravih prijateljev, in to zaradi enega preprostega razloga; balasta sem se znebila še preden sem dobila otroke. Postopoma, počasi, da se na koncu lahko pohvalim s številom svojih prijateljev, ki je zelo majhno. In na to sem zelo ponosna. Od te peščice sta dve na drugem koncu Evrope. Pa vseeno furamo večurne debate in iskreno smejanje do solz.

Prijateljstvo nikoli ne bi smelo biti prisiljeno, naporno in takšno, da se raje izgovoriš »Tamali je zbolel«, kot pa da greš na pijačo.

Kvaliteta je tukaj daleč pred kvantiteto, in ti si to že ugotovila.

Kakorkoli, bistvo je, da se zavedaš tega; tisti, tapravi – ki so bili ob tebi tako v času krize kot v času evforije – bodo razumeli, da nimaš vedno časa za kavico in deci muškata.

* Razumeli bodo, da ob 20:30 več ne moreš glasno govoriti po telefonu.

*Razumeli bodo, da niso vsi vikendi rezervirani za njih, ker imaš zdaj družino.

*Razumeli bodo, ko odpoveš en dan pred dogovorjenim obiskom, ker ti je nekaj nujnega prišlo vmes.

*Razumeli bodo tudi to, da ne želiš v šoping, ampak doma poležavat in nič ne delat.

*Razumeli bodo, da ne želiš daril, ampak skuhano kosilo.

*Razumeli bodo, da je tvoja družina na prvem mestu in to tudi sprejeli.

Razumeli bodo, da nisi več obraz mariborskega (ali kateregakoli drugega) nočnega življenja, ampak obraz neprespane mamice, ki si misli: “Če bi vedela koliko spanca mi bo primanjkovalo, bi takrat spala in ne ponočevala.”

In te obdrži. Za ostale naj ti ne bo hudo. Tvoja dolžnost ni polaganje računov in pojasnjevanje vsakega detajla zakaj, kdaj in kako. In tvoja dolžnost ni ta, da se moraš braniti pred opazkami »prijateljev«.

In veš kaj je pa najbolj žalostno? Ko dobiš obiske, in si res, iskreno, pričakovala en produktiven pogovor in malo oddiha, ti pa dobiš; za začetek – eno debelo hvalisanje in metanje petih parov novih čevljev, enega para kavbojk za “samo” 100€, ki jih je preprosto morala kupiti, pod nos; in za konec – jamranje, kako ni denarja. In ti? Sploh več ne poslušaš, in držiš pesti, da bo šla hitro domov.

Skupne prioritete in vrednote povezujejo ljudi, vidve pa sta kot z drugih planetov. Ha. Čevlji in kavbojke. Ker to je bistvo lajfa. Za njo res. Zate ne. Mogoče včasih, zdaj pa absolutno več ne.

Ne rabiš tega. Zakaj bi sploh porabljala čas za takšne nesmisle? Raje se vrži na kavč, daj noge v zrak in si privošči tišino.

In ona?

Naj si sama skuha kavo.

2 Comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s