5 ZLATIH PRAVIL OBNAŠANJA NA OTROŠKEM IGRIŠČU – ZA STARŠE

Starši majhnih otrok preživimo veliko prostega časa v parku, na igralih. In četudi bi to naj bili lepi, sproščeni, kvalitetni družinski trenutki, so včasih najbolj stresen dogodek tedna. Ker po lastnih opažanjih sodeč, nekaterim še vedno niso popolnoma jasne besede: varnost, spoštovanje in bonton, je tukaj 5 osnovnih pravil obnašanja staršev na otroškem igrišču:


  1. NE OBSOJAMO

S tem mislim brez strmenja v moje mastne lase, brez zavijanja z očmi, brez očitnih posmehljivih pogledov k doječim mamicam, brez norčevanja iz mamice s prosojnimi pajkicami (ko posije sonce, pač posije sonce!). Ti si vzor svojemu otroku. Moram še kaj dodati?

  1. SMO UVIDEVNI

Saj vem, da se tamali rad guga na tisti modri gugalnici. Ampak, če vidiš, da stojimo v vrsti in naši otroci komaj čakajo, da se vsaj za 3 minutke usedejo na to preljubo gugalnico, vzemi svojega otroka po 28ih minutah ven. Prosim.

  1. SMO UMIRJENI

Ne bodi tista mama, ki je izgubila živce, ker si je tamala umazala nove najkice.

Igrišče ni prostor za izpade živčkov in jesiharsko drenje. Če želiš svojemu otroku kaj povedati, pojdi do njega in mu to v normalnem tonu tudi povej. Ni potrebe po dvigovanju glasu, samo zato, ker se ti ne da vstat s tiste neverjetno udobne lesene klopi.

  1. OTROKE IMAMO NA OČEH

To pravilo niti ne bi smelo biti tukaj, ker je POPOLNOMA SAMOUMEVNO. Zato prosim odloži telefon in spremljaj svojega otroka. Vsaj z očmi. Vedno! In ja, tudi takrat, ko srečaš sošolko iz srednje šole, s katero moraš nujno predebatirati vse detajle zadnjih 10ih let.

  1. NE DRAŽIMO PSOV

Načeloma psom niti ni dovoljeno na otroško igrišče. Se pa lahko zadržujejo v bližini, tega jim ne moremo preprečiti. In samo zato ker je kuža »luškan« in »priden«, ne pomeni, da pošlješ otroka k tujemu psu. Sploh pa ne pošlješ otroka k tujemu psu s sendvičem v roki! Pogovor z lastnikom je vedno nujen, pa če gre za 3-kilskega maltežana ali 35-kilskega ovčarja.


Bodimo razumni in imejmo prioritete na pravih mestih. Z vsakim dejanjem sporočamo svojim otrokom, kaj je prav in kaj ne. Zato je smiselno razmisliti, kakšen zgled dajemo in jim omogočiti veselo in brezskrbno igranje – to je naša dolžnost.

pexels-photo-27040.jpg

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s